- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Comisiile de specialitate au adoptat raportul privind pensiile speciale
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților au dat undă verde proiectului de lege privind pensiile speciale, adoptând un raport favorabil. Acest pas important anticipează votul decisiv care va avea loc în plenul de luni, la ora 17.00. Se așteaptă ca Premierul Marcel Ciolacu să fie prezent și să participe la această sesiune. În ceea ce privește detaliile votului pentru raport, acesta a fost susținut de 39 de voturi “pentru”, a avut 10 voturi “împotrivă” și o singură abținere.
Comisia pentru buget-finanțe, comisia pentru muncă și cea de constituționalitate au fost în avangarda acestei mișcări, propunând raportul de admitere pentru proiectul care intenționează să aducă modificări și completări în domeniul pensiilor de serviciu. Deși partidul USR a venit cu propriile amendamente la proiectul de lege, acestea nu au fost acceptate, fiind respinse în totalitate.
Un aspect central al proiectului de lege este că judecătorii, procurorii și alți magistrați, care au acumulat o vechime de cel puțin 25 de ani în aceste funcții, vor avea posibilitatea de a se pensiona la vârsta de 60 de ani. Aceștia vor beneficia de o pensie de serviciu care reprezintă 80% din media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor pe care le-au avut în ultimele 48 de luni de activitate.
În plus, Ministerul Justiției și Înalta Curte de Casație și Justiție au adus clarificări și modificări la proiectul de lege. Acestea au fost asumate de grupurile parlamentare ale PSD și PNL. Un amendament notabil, propus de Ministerul Finanțelor și susținut exclusiv de PSD, se referă la modul în care este determinat impozitul lunar pentru plătitorii de venituri din pensii.